BEYİN VE ÖĞRENME ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VAR?

5

Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama Anabilim Dalı Başkanı ve İnsanı ve Toplum Bilimleri Fakültesi Pskoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, Ataşehir ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ataşehir Rotary Çok Programlı Anadolu Lisesi işbirliğiyle düzenlenen konferansa katıldı. Canan,’’ Beyin ve Öğrenme ‘’isimli konferansta okul müdür ve rehber öğretmenlerine beyin ve öğrenme ilişkisinin sırlarını keyifli bir sunumla anlattı.

Şehit Akın Sertçelik Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa yaklaşık 400 eğitimci katıldı.

Beynin fiziki yapısı ve üretim tarifini veren Prof. Dr. Sinan Canan, aslında beyni oluşturan maddelerin her evde   bulunmasına rağmen ne yazık ki çözülememiş birçok sırrı olduğunu belirtti, çok karmaşık bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Öğrenmede en etkili silah duygusal bağlılık!

Canan; ‘’ İnsanın fabrika ayarlarında; bol hareket, az ve aralıklı yemek, olumlu sosyal ilişki, düşük stres ve sınırları aşmak var. Beyin ve insan buna göre programlanmıştır. Ancak insanın doğup dünyaya gelmesinin ardından vücutta bulunan ve ne iş yapacağını bilmeyen tek organ beyindir. Beyin öğrenen bir organdır. Birçok şekilde öğrenir ve gelişir. Öğrenmedeki en güçlü silahsa duygusal bağlılıktır.İnsan, duygusal bir bağ  kurduğu, mutlu hissettiren  şeyleri çok daha iyi öğrenir. Aynı şekilde söylemek ya da anlatmak değil aynalamak yani gördüğünü taklit etmek öğrenmede en güçlü etkenlerden biridir. Zenginleştirilmiş sosyal çevre de öğrenmeyi hızlandıran bir başka etkendir. Yapılan deneylerde sosyal ortamda bulunanların, yalnız ve tek başına olan insanlardan daha kolay öğrendiği görülmüştür.   Bir çocuğu gelişim süreci ve beyin öğrenmesinden en önemli rolü de anne üstlenir. Anne için beynin ilk mimari diyebiliriz.Çocuk beyni çağrışım yapmayan ve ön yargılardan uzak bir beyindir. Annesinin ona sağladığı sosyal yaşam ve duygusal iletişim beyin ve öğrenmeyi pozitif yönde etkiler.’’ dedi.