15 YAŞINDAKİ MUCİT YÜRÜRKEN TELEFONLARI ŞARJ EDEBİLECEK BİR SİSTEM GELİŞTİRDİ!

Mersin’in Erdemli İlçesi’ndeki Akdeniz Ortaokulu öğrencisi Furkan Faruk Aslan, bir  bot üzerine monte ettiği sistem ile yürüyerek 9 voltluk elektrik üretmeyi başardı.

Başlıksız-8

Daha önce küçük çaplı projeler yapan 15 yaşındaki 8’inci sınıf öğrencisi Furkan Faruk Aslan, teknoloji tasarım öğretmeni Nazan Ayar’ın önderliğinde, elektrik üretme teknikleri çalışmaları kapsamında yaptığı projesi ile patent ve girişimcilik başvuru hakkı elde etti. Bu kapsamda  ayakkabı altına yerleştirdiği mıknatıslı  dinamo sayesinde 9 voltluk elektrik üretmeyi başaran  Aslan, elde edilen enerji ile cep telefonu şarjlı  yapılabildiğini söyledi.

‘Adım Adım Enerji’ adını verdiği projesi Ar-Ge proje Pazarı 2015 yarışmasına da katılıp dikkatleri üzerine çeken Aslan, ‘’ Her zaman  enerji üzerine bir proje hazırlamak istedim. İnsanların bir çoğu cep telefonu kullanıyor. Ben de insanlar yürürken cep telefonu nasıl şarj edilir düşüncesi ile projemi geliştirdim. Bir bot üzerine yerleştirilen mıknatıslı dinamo ilegüneş pilinin dolmasını sağlıyoruz. 200 metre yürüdükten sonra ayakkabı üzerinde  bulunan 9 voltluk akü doluyor ve  cep telefonu şarj edilebiliyor. Şimdi bundan sonraki amacım yakıtsız jeneratör yapmak olacak’’dedi.